Det lokala partiet som arbetar för invånarnas bästa utan att behöva ta hänsyn till politisk ideologi

Vi är stolta över Bergslagens pärla. En fantastisk bygd med härliga skogar och sjöar. Här finns goda möjligheter för både arbete och fritid. En stadskärna med gammal bebyggelse och en genuin känsla av närhet och omtanke. Nora har goda förutsättningar att bli den mest attraktiva kommunen i regionen med en oöverträffad livskvalitet. Det finns dock brister i kärnverksamheterna som gör att Nora inte är den blomstrande kommun den har potential att vara. Norapartiet vill ändra på det och arbetar för att Nora ska få en styrning som gör en positiv utveckling möjlig. Bland annat kan näringsklimatet bli mycket bättre. Vilket skulle skapa den sunda ekonomi som är grunden för en
fungerande välfärd nu och för framtiden.

Valmanifest 2027 - några huvudpunkter

  • Det ska vara härligt att växa upp i Nora
  • Ett bättre företagsklimat
  • Förbättrad äldreomsorg och äldreboende
  • Landsbygdsutveckling
  • Ett hållbart samhälle

Viktiga frågor

Viktigaste frågan just nu är att vi överför all teknisk verksamhet till Nora kommun i januari 2027.

Vi i Norapartiet har ambitionen att verka för att all teknisk verksamhet samt Miljö- och Byggnämnden överförs från Samhällsbyggnadsförvaltningen i Lindesbergs kommun till Nora kommun. Vi vill ge kommuninvånarna möjlighet att påverka i denna så viktiga fråga så att överföring sker till Nora kommun och är övertygade om att många Norabor önskar detta för att komma närmare sina utförare och för att ha möjlighet att påverka sin närmiljö på ett helt annat sätt. Med den lösning Norapartiet föreslår blir organisationen kvar i Nora och kommer att styras av kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Andra viktiga frågor för Norapartiet:

En ny översiktsplan framställs där det framgår hur Nora ska se ut i samband med utbyggnader och där vi begränsar VA-utbyggnaden och ser till andra lösningar för fastigheter utanför det området.

Det inte blir någon ny överfart över Hagbyån som skulle dra in tung trafik i Nora.

Hagbydammen bevaras och att området runt om utvecklas till en oas för invånarna.

Länspendeltåget förverkligas, för att få hit fler företag, jobbpendling och turister

Bredband byggs ut i hela kommunen.

Fullmäktiges möten ska webbsändas. Mötet ska inledas med allmänhetens frågestund.

Det ska finnas medborgardialog i större frågor.

Städ och kost kopplas loss från undersköterskornas uppgifter.

Alntorps ö ska skötas bättre. Ön görs mer turistvänlig med förbättrat bad, underhållna gångvägar och en bra restaurang.

Möjligheten att etablera verksamhet i Pershyttans industriområde underlättas och att området bakom kommunens storköktillverkning påbörjas, samt att Va-slätten åter aktualiseras som industrimark.

Vid varje ny industri/verksamhetsetablering ska alltid miljökonsekvensutredning följas och att översiktsplanen följs vad det gäller placering. Samt att eventuell närhet till bostadsbebyggelse särskilt beaktas och att invånarna får möjlighet att tycka till för att påverka innan eventuella beslut tas.

Turismen utvecklas i samarbete med byalagen.

Bevara Gustavsbergsnaturisternas camping- och badplats

Skyltningen av Bryggeriområdet blir tydligare så att området syns och kan uppmärksammas av turister. Vi vill ha en portal som entré från Prästgatan och en tydlig och stor skyltning som syns från bron vid infarten till Nora.

Det snarast skapas bättre och mindre alternativ till Rosen i Hagbyområdet samt ett trygghetsboende i centrala Nora (Tullbacken och på OK/Q8-tomten). Men även i byarna, gärna i anslutning till skola, men även på andra håll som i Järnboås, Striberg, Viker och Dalkarlsberg.

Ett nytt idrottspolitiskt program skapas tillsammans med föreningarna.

Förskolorna ska ligga nära familjerna och vara mindre enheter. Antalet barn bör vara max 14 per grupp. En förskolebuss skulle kunna öka Noras attraktivitet. Det ska också finnas möjlighet till alternativ förskola.